top of page

Nanomaterialer

Nanoteknologi har brakt frem en ny æra av innovasjon innen coatinger og overflatebehandlinger. Silika (SiO₂) og titandioksid (TiO₂) er to allsidige og transformative nanomaterialer som tilbyr et bredt spekter av bruksområder. Ved å produsere nanopartikler av disse materialene og kombinere deres egenskaper i form av coating-løsninger, kan overflater skreddersys for å gi unike fordeler.

Nanokarbonrør (CNT) og grafen er også nanomaterialer med et enormt potensial. De har revolusjonert landskapet innen materialvitenskap de siste årene og har ekstraordinære egenskaper på grunn av deres karbonstrukturer. Disse nanomaterialene baner vei for innovative applikasjoner i ulike bransjer.

De unike egenskapene til disse nanomaterialene og deres potensial i ulike bransjer har ført til omfattende forskning og utvikling. Ettersom forskere fortsetter å utforske og utnytte egenskapene til nanomaterialer, er det høyst sannsynlig at de vil bane vei for enda mer betydelige fremskritt innen felt som spenner fra medisin og elektronikk til energi og romfart.

Carbon_texture
SiO₂
Quartz

Kvarts - Et naturlig under

Kvarts er et allestedsnærværende og allsidig mineral som tilhører gruppen av silikatmineraler. Det er hovedsakelig sammensatt av silisiumdioksid (SiO₂), som består av silisium (Si) og oksygen (O) -atomer. Silisiumdioksid (silika) er en av de mest tallrike forbindelsene på jorden og er en grunn-leggende byggestein for mange mineraler og bergarter.

Sentrale egenskaper ved naturlig kvarts
 

Kjemisk sammensetning

Som nevnt er kvarts først og fremst sammensatt av silisiumdioksid, med den kjemiske formelen SiO₂. Det er en viktig komponent i jordskorpen og utgjør en betydelig del av forskjellige typer bergarter.

Krystallstruktur

Kvarts har en distinkt krystallinsk struktur og kan danne forskjellige krystallformer. Den vanligste sorten er sekskantet, med seks-sidige prismer og en spiss ende.

Gjennomsiktighet

Kvartskrystaller er vanligvis gjennomsiktige, men de kan også forekomme i forskjellige farger, inkludert hvite, rosa, lilla og til og med svart. Tilstedeværelsen av urenheter i krystallgitteret er årsaken til disse farge-forskjellene.

Hardhet

Kvarts er relativt hardt og måler 7 på Mohs skala for mineralhardhet. Dette gjør det motstandsdyktig mot riper og slitasje samtidig som den bidrar til økt holdbarhet.

Nanopartikler av kvarts

Nanopartikler av kvarts har fortjent sin plass blant applikasjoner i ulike coating-teknologier. Disse nanopartiklene gir unike egenskaper og fordeler når de er innlemmet i coating.

Kvarts nanopartikler tilbyr løsninger som spenner fra økt holdbarhet og transparens til forbedret motstand mot miljøfaktorer som kjemikaler og UV stråling. Den nøyaktige konstruksjonen av disse nanopartiklene på nanonivå har åpnet for nye muligheter til å forbedre ytelsen til belegg.

Forsterket hardhet

Tilsetning av kvarts nanopartikler forbedrer hardheten og slitestyrken ved coatinger betydelig. Dette gjør dem ideelle for applikasjoner der overflatebeskyttelse og holdbarhet er avgjørende, for eksempel bil-lakk forseglinger (keramisk coating) og industrielle belegg.

Transparent beskyttelse

Gjennomsiktigheten til kvarts nanopartikler, kombinert med deres evne til å fylle mikroskopiske porer og ujevnheter på nanonivå, gjør at kvartsbaserte coatinger forbedrer den visuelle klarheten. Dette er spesielt verdifullt for optiske enheter, glass, briller og skjermer.

Anti-reflekterende

Nanostrukturerte kvartspartikler kan brukes til å lage anti-reflekterende coating på optiske overflater, redusere gjenskinn og forbedre gjennomsiktighet.

Vann- og oljeavvisning

De hydrofobe og oleofobe egenskapene til kvarts nanopartikler gjør dem svært effektive til å lage coatinger som avviser vann og olje. Dette er gunstig i applikasjoner som selvrensende overflater, anti-korrosjon og elektronikk.

Termisk stabilitet

Nanopartikler av kvarts skaper coatinger som utviser utmerket termisk stabilitet, noe som gjør dem velegnet for applikasjoner med høye temperaturer i luftfarts- og industrisektorene.

Biokompatibilitet

Innen det medisinske feltet kan biokompatible coatinger som inneholder kvarts nanopartikler brukes til medisinsk utstyr og implantater. Silika er ikke skadelig for mennesker, dyr, planter eller miljø.

silicon dioxide, also known as silica, is silicon oxide. Anti-caking agent, antifoam, visc
Powdered titanium dioxide is used to treat non-potable water. Functioning as a filter, pre

Titandioksid - fundamentalt materiale

Titandioksid (TiO₂) er et naturlig forekommende oksid av titan. Den er rikelig i naturen og har blitt mye brukt til sine bemerkelsesverdige egenskaper. Når stoffet manipuleres på nanonivå, tilbyr TiO₂ en rekke fordeler som har gjort det til et sentralt element innen overflatebehandling.

Fotokatalytisk aktivitet

Et av de mest spennende aspektene ved nanobasert titandioksid er dens fotokatalytiske effekt. Når den blir utsatt for lys, blir TiO₂ -nanopartikler svært reaktive, noe som medfører nedbrytning av organiske forurensninger og miljøgifter. Denne funksjonen utnyttes i selvrensende coatinger for overflater som glass og metall - som dermed blir selv-rensende ved eksponering for sollys.

UV-beskyttelse

TiO₂ er effektiv til å blokkere skadelig ultrafiolett (UV) stråling. Denne egenskapen er mye brukt i solkremer, beskyttende belegg for utendørs overflater og i bevaring av kunstverk og historiske gjenstander.

Gjennomsiktighet

Gjennomsiktige belegg som inneholder TiO₂ -nanopartikler kan opprettholde optisk klarhet mens de gir beskyttelse. Dette er verdifullt for applikasjoner der visualisering er essensiell, for eksempel briller og optiske linser.

 

Superhydrofili

TiO₂-baserte coatinger skaper i utgangspunktet en hydrofil overflate. Men når TiO₂ blir eksponert for UV stråler, blir overflaten superhydrofil. Dette gjør coating svært effektiv som et selvrensende materiale og blir derfor mye brukt på vinduer og annen ytre fasade.

Luft- og vannrensing

Nanobaserte TiO₂ -partikler brukes i luft- og vannrensingssystemer for å fjerne miljøgifter og forurensninger, noe som gir et rent og trygt miljø.

Redusert vedlikehold

Overflater belagt med TiO₂ -partikler er ofte selvrensende og krever minimalt vedlikehold. Dette er ikke bare praktisk, men bidrar også til vann- og energibesparing i tillegg til redusert behov for rengjøringsmidler.

TiO₂

Kilde: Ceracoat 

Nanokarbonrør (CNT)

Nanokarbonrør representerer et banebrytende fremskritt innen nano-teknologi og materialvitenskap. Disse sylindriske strukturene, sammensatt av karbonatomer som er anordnet i et sekskantet mønster, viser ekstraordinære egenskaper. Den unike kombinasjonen av mekaniske, elektriske og termiske egenskaper gjør nanokarbonrør til et allsidig materiale for et bredt utvalg applikasjoner innen mange forskjellige felt.

Eksepsjonell styrke og fleksibilitet

Nanokarbonrør er kjent for sin bemerkelsesverdige styrke og overgår selv stål samtidig som fleksibiliteten opprettholdes. Denne egenskapen gjør den ideelle til å forsterke materialer i kompositter og forbedre styrken og holdbarheten til mange forskjellige produkter.

Enestående elektrisk konduktivitet

Nanokarbonrør viser utmerket elektrisk ledningsevne på lik linje som med kobber. Denne egenskapen har ført til bruken av nanokarbonrør i utviklingen av elektroniske enheter med høy ytelse, ledende polymerer og avanserte energilagringssystemer.

Overlegen termisk ledningsevne

Med eksepsjonell varmeledningsevne kan nanokarbonrør effektivt lede varme. Denne egenskapen er verdifull i utallige applikasjoner fra kjøleelementer i elektronikk til termiske grensesnittmaterialer.

Høyt overflateareal

Det høye overflatearealet til nanokarbonrør er svært fordelaktig for anvendelser innen katalyse, sensorer og energilagringsenheter. Nanokarbonrør gir økt interaksjon med omkringliggende molekyler og forbedrer effektiviteten til disse prosessene betydelig.

Lett

Nanokarbonrør er utrolig lette, noe som gjør dem nyttige i luftfarts-, bil- og sportsutstyrsindustrien der vektreduksjon er kritisk.

 

Kjemisk stabilitet

Nanokarbonrør viser høy kjemisk stabilitet, slik at de tåler tøffe miljøer og motstår korrosjon. Dette gjør dem egnet for bruk i kjemiske og miljømessige applikasjoner.

Biokompatibilitet

Noen former for nanorør av karbon har vist biokompatibilitet, noe som gjør dem til potensielle kandidater for biomedisinske applikasjoner som medikamentlevering, vevteknikk og biosensing.

Carbon_nanotube
Carbon NanoTubes (CNT)

Produksjon og applikasjon

Kjemisk dampavsetning / Chemical Vapor Deposition (CVD)

Denne metoden involverer katalytisk vekst av nanokarbonrør på et underlag ved å utsette hydrokarbongassefor en katalysator ved forhøyede temperaturer. CVD muliggjør kontrollert syntese av nanokarbonrør med ønskede egenskaper.

CVD
Lysbue

Lysbue

I denne metoden genereres en elektrisk lysbue mellom to karbonelektroder i en inert gass-atmosfære. Høye temperaturer og trykk tilrettelegger for dannelsen av nanokarbonrør som deretter samles inn for videre prosessering.

Laserablasjon

Laserablasjon innebærer å bestråle et karbonmål med en kraftig laserstråle, lukket i en isolert atmosfære. Den genererte dampen kondenserer til nanokarbonrør. Denne metoden er spesielt egnet for å produsere høykvalitets, "enkeltveggede" (singel walled) nanokarbonrør.

Laserablasjon

Elektronikk og nanoelektromekaniske systemer (NEM)

Nanokarbonrør har stort potensiale når det gjelder utvikling av mindre og mer effektive elektroniske komponenter, for eksempel transistorer og sensorer. Dets unike elektroniske egenskaper gjør den til en god kandidat for neste generasjon nanoelektromekaniske systemer.

 

Avanserte materialer

Å innlemme nanokarbonrør i kompositter forbedrer de mekaniske egenskapene til materialet, noe som gjør dem lettere, sterkere og mer holdbare. Dette har applikasjoner innen luftfarts-, bil- og byggebransjer.

 

Energilagring

Nanokarbonrør blir testet for bruk i batterier og super-kondensatorer. Nanokarbonrør tilbyr forbedrede energilagringsmuligheter og dets gode konduktivitet og høye overflatearealet gjør det velegnet til å forbedre ytelsen for energilagringsenheter.

 

Medisinske applikasjoner

Nanokarbonrør virker også lovende i medisinske applikasjoner, eksempelvis medikament-leveringssystemer, avbildningsmidler og biosensorer. Nanokarbonrør er biokompatibelt og dets unike strukturelle egenskaper gjør det til et verdifullt verktøy innen medisin.

 

Nanokarbonrør står i spissen for materialvitenskap og holder nøkkelen til mange teknologiske fremskritt. Når forsknings- og utviklingsarbeidet fortsetter vil integrering av nanokarbonrør i forskjellige bransjer sannsynligvis omforme det teknologiske landskapet, låse opp nye muligheter og drive innovasjon betydelig fremover.

Graphene
graphene, a new material

Grafen

På samme måte som nanokarbonrør er grafen sammensatt av ett enkelt lag med karbonatomer, arrangert i et sekskantet mønster. Nanokarbonrør er grafen plater konstruert i en sylindrisk struktur og har dermed mange liknende egenskaper. Grafen er svært allsidig og vil forbedre en rekke industrier som blant annet elektronikk, materialvitenskap, energilagring og biomedisinske applikasjoner. I 2010 mottok Andre Geim og Konstantin Novoselov Nobelprisen i fysikk for sitt arbeid med grafen.

 

De unike egenskapene til grafen og dets derivater, som grafenoksid,  inspirerer banebrytende forskning og innovasjon ved å bane vei for en fremtid der de bemerkelsesverdige fordelene til karbon står sentralt.

Enestående elektrisk ledningsevne

Grafen er kjent for sin eksepsjonelle elektriske ledningsevne og overgår tradisjonelle ledende materialer. Denne egenskapen gjør den til en "gamechanger" innen elektronikk og muliggjør utvikling av raskere og mer energieffektive enheter.

Utrolig mekanisk styrke

Til tross for at grafen bare er ett atom tykt har materialet ekstraordinær mekanisk styrke. Den er sterkere enn stål, men likevel utrolig lett, noe som gjør den til en ideell kandidat til å forsterke materialer i blant annet kompositter - på lik linje som nanokarbonrør.

Høy termisk ledningsevne

Grafen viser enestående termisk ledningsevne slik at den effektivt leder  varme. Denne egenskapen er verdifull i applikasjoner relatert til termisk styring i elektroniske enheter og avanserte materialer.

Høyt overflateareal

Den todimensjonale strukturen til grafen gir et enormt overflateareal per masseenhet. Dette høye overflatearealet er fordelaktig for applikasjoner i energilagringsenheter, katalyse og sensorsystem.

Fleksibilitet og gjennomsiktighet

Grafen er fleksibel, slik at den kan samsvare med forskjellige former og overflater. Gjennomsiktighet muliggjør applikasjoner innen opto-elektronikk, berøringsskjermer og gjennomsiktige ledende filmer.

 

Gass- og vannbarriereegenskaper

Grafen viser utmerkede barriereegenskaper og blokkerer effektivt gjennomsyring av gasser og væsker. Denne egenskapen egner seg til applikasjoner som emballasjematerialer, beskyttende belegg og filtreringsmembraner.

Grafen Oksid

Grafenoksid er et derivat av grafen. Grafenoksid er en modifisert form for grafen, med oksygenholdige funksjonelle grupper på overflaten. Denne endringen gir grafenoksid unike egenskaper og skiller seg fra sin opprinnelige motpart.

Grafenoksid representerer en skreddersydd form for grafen med særegne egenskaper som igjen utvider bruksområdet. Innføringen av oksygenfunksjonelle grupper øker allsidigheten og åpner muligheter for innovasjon innen ulike vitenskapelige og industrielle domener.

Sammensetning
Grafenoksid er vanligvis avledet fra grafitt gjennom en rekke kjemiske oksidasjons- og eksfolieringsprosesser. Det resulterende materialet opprettholder den todimensjonale strukturen til grafen, men inneholder forskjellige oksygenbaserte funksjonelle grupper, som epoksider, hydroksyler og karboksyler, langs kantene og basalplanet til grafen-mønsteret.

Isolerende egenskaper

Mens grafen er en utmerket leder av elektrisitet, endrer innføringen av oksygenfunksjonelle grupper i grafenoksid π-elektronsystemet, noe som fører til tap av elektrisk ledningsevne. Grafenoksid regnes ofte som et isolerende materiale sammenlignet med den svært ledende utgaven til ren grafen.

Dispergerbarhet

Grafenoksid er hydrofile av natur, noe som gjør den lett oppløselig i vann. Dette gjør grafenoksid egnet for ulike bruksområder innen biomedisin, miljøvitenskap og materialbehandling. Rent grafen har derimot en tendens til å være mindre dispergerbart i vann.

Allsidighet og funksjonalisering

Tilstedeværelsen av oksygenfunksjonelle grupper gjør grafenoksid  funksjonell innen kjemi. Grafenoksid er et svært allsidig materiale som kan skreddersys for spesifikke bruksområder, mens ren grafen har et mer begrenset utvalg av overflatemodifikasjonsalternativer.

Graphene_oxide
Graphene Oxide
_Hands protecting globe of green tree on tropical nature summer background, Ecology and En

Miljø 

Det er viktig å fortsette å forske og overvåke miljøpåvirkningene av disse nanomaterialene for å sikre ansvarlig utnyttelse og minimere potensielle bivirkninger på økosystemer og helse.

Silisiumdioksid (SiO₂)
 

Bruksområder: Silanbaserte belegg gir holdbar beskyttelse til overflater, reduserer vedlikeholdsbehov og sparer vann. I arkitektoniske applikasjoner kan de forbedre energieffektiviteten ved å forbedre diffusjonsevne og anti-reflekterende egenskaper.

 

Bærekraft: Økt levetid av overflater behandlet med disse beleggene kan bidra til bærekraft ved å redusere avfall.

 

Titandioksid (TiO₂)


Bruksområder: TiO₂ -partikler brukes til å rense luft og vann, og bidra til et renere miljø. Belegg som blokkerer UV -stråling kan redusere behovet for kjøling, noe som fører til energibesparelser. De beskytter også historiske gjenstander og muliggjør selvrensende overflater.

 

Bærekraft: TiO₂ -belegg kan bidra til å bevare kulturelle gjenstander og redusere bruken av vann og kjemikalier for rengjøring, og fremme bærekraft.

 

Nanokarbonrør (CNT)


Miljøhensyn: Stabilitet og motstand mot nedbrytning vekker bekymring for deres miljøpåvirkning. Forskning pågår for å studere interaksjoner med jord- og vannmiljøer.

 

Ansvar: Ansvarlig håndtering, avhending og gjenvinningspraksis er avgjørende for å minimere potensielle bivirkninger på miljøet.

 

Grafen


Bruksområder: Grafen viser potensielle miljømessige fordeler, for eksempel i vannbehandling og sanitetsapplikasjoner.

 

Risiko: Holdbarhet i miljøet og usikkerhetene rundt langsiktige effekter krever nøye vurdering under produksjon og avhending.

 

Grafenoksid

 

Aktiv forskning: Effekten av grafenoksid på miljøet er aktivt undersøkt, inkludert potensielle toksisitet og holdbarhetsproblemer.

 

Ansvar: Å forstå interaksjoner med miljøet og utvikle ansvarlig bruk og avhendingsstrategier er avgjørende for å adressere miljøpåvirkninger.

Environment - nanomaterials
Hva gjelder henvendelsen?
bottom of page