top of page

Superhydrofobi

Superhydrofobi refererer til den ekstraordinære evnen visse materialer har til å avvise vann -  med eksepsjonell effektivitet. Begrepet "superhydrofob" betyr bokstavelig talt "ekstremt redd for vann." Overflater som viser denne effekten er preget av deres evne til å få vanndråper til å perles og rulle av (kontaktvinkel).

Denne bemerkelsesverdige egenskapen oppnås vanligvis gjennom overflateteknikk på mikro- eller nanoskala. Overflater med superhydrofobisitet har ofte mikroskopiske eller nanoskopiske strukturer som fanger luft og dermed skaper en hinne av oksygen som gjør at vannet fysisk berører overflaten minimalt. Denne innestengte luften minimerer kontaktområdet mellom overflaten og vanndråpene og reduserer adhesjonskreftene. Som et resultat perler vann og glir lett av overflaten.

Superhydrofobe coatinger tilbyr en rekke fordeler på tvers av bransjer og bruksområder, samtidig som de bidrar til en mer bærekraftig og miljøvennlig fremtid. Når nanoteknologifeltet fortsetter å utvikle seg, vil disse beleggene bli enda mer allsidige og bredere adoptert.

Nøkkelattributter ved superhydrofobi

Vannavvisning

Superhydrofobe coatinger skaper en lotusbladlignende effekt på overflater, og vanndråper perler seg og ruller av uanstrengt. Denne egenskapen har utallige applikasjoner fra å beskytte elektroniske enheter til selvrensende vinduer.

Redusert vedlikehold

Overflater behandlet med superhydrofobe belegg resulterer i kraftig redusert vedlikehold. De motstår vedheft av skitt, smuss og forurensninger, noe som gjør dem enkle å rengjøre og behovet for sterke og farlige kjemikalier fjernes.

Anti-ising

I kaldt klima kan superhydrofobe coatinger forhindre isdannelse på overflater for eksempel telekommunikasjonsutstyr, kraftledninger og kritisk infrastruktur. I tillegg medfører disse egenskapene lavere vedlikeholdsfrekvens, renere overflater og økt sikkerheten.

Anti-bakterielle egenskaper

Noen superhydrofobe belegg har antibakterielle egenskaper, noe som gjør dem egnet for medisinsk utstyr og overflater der hygiene er kritisk. En hydrofob overflate er i utgangspunktet ikke et attraktivt miljø for mikrober og bakterier å formere seg og på den måten vil behandlingene medfører anti-bakterielle fordeler. Noen coatinger innehar også antimikrobielle stoffer eller andre materialer som kan skape en aktiv anti-bakteriell beskyttelse.

Optisk klarhet

Når de brukes på optiske linser eller kamerahus, avviser disse beleggene vann og forurensninger og sikrer klarhet og synlighet selv under regnfulle eller støvete forhold. Ikke alle superhydrofobe coatinger er gjennomsiktige, men NTSN kan tilby dette for utvalgte bruksområder.

Water droplet on car hood after washed in carcare ,It's shiny and clean.
Hand touching plants green with biochemistry structure on background. Science of plant res

Miljø og bærekraft

Vannbevaring

Ved å forhindre at vann holder seg til overflater, reduserer superhydrofobe belegg behovet for konstant rengjøring og forbruk av vann og rengjørings-midler.

 

Energibesparelser

Disse beleggene kan forbedre energieffektiviteten. For eksempel når de brukes på skipskrog, reduserer de hydrodynamisk "drag" noe som fører til drivstoff-besparelser og redusert klimagassutslipp.

 

Levetid

Superhydrofobe coatinger beskytter overflater mot nedbrytning, forlenger levetiden og reduserer miljøpåvirkningen av utbytting og reparasjoner.

 

Biologisk nedbrytbare alternativer

Noen superhydrofobe belegg er biologisk nedbrytbare og miljøvennlige og minimerer deres innvirkning på økosystemene.

 

Redusert kjemisk bruk

Når superhydrofobe belegg gjør overflater selvrensende er den også mindre avhengighet av kjemiske rengjøringsmidler som skader miljøet.

Våre superhydrofobe alternativer

HIREC for Radar_radome_ice

Beskyttelse mot is og snø

water resistant coating for electronics

Vanntett elektronikk

PCS_nano_coating

Coating for alle oveflater

bottom of page